此網頁需要支援 JavaScript 才能正確運行,請先至你的瀏覽器設定中開啟 JavaScript。

This webpage requires JavaScript to function properly. Please enable JavaScript in your browser settings.

Cette page web nécessite JavaScript pour fonctionner correctement. Veuillez activer JavaScript dans les paramètres de votre navigateur.

Esta página web requiere JavaScript para funcionar correctamente. Por favor, habilite JavaScript en la configuración de su navegador.

Diese Webseite benötigt JavaScript, um ordnungsgemäß zu funktionieren. Bitte aktivieren Sie JavaScript in Ihren Browser-Einstellungen.

Для корректной работы этой веб-страницы требуется поддержка JavaScript. Пожалуйста, включите JavaScript в настройках вашего браузера.

このウェブページを正常に動作するにはJavaScriptが必要です。ブラウザの設定でJavaScriptを有効にしてください。

이 웹 페이지는 올바르게 작동하려면 JavaScript가 필요합니다. 브라우저 설정에서 JavaScript를 활성화하십시오.

Tato webová stránka vyžaduje pro svůj správný chod podporu JavaScriptu. Prosím, povolte JavaScript v nastavení vašeho prohlížeče.

Ez a weboldal a megfelelő működéshez JavaScript támogatásra szorul. Kérjük, engedélyezze a JavaScript használatát a böngészőjében.

Questa pagina web richiede JavaScript per funzionare correttamente. Si prega di abilitare JavaScript nelle impostazioni del browser.

Šī tīmekļa lapa darbībai ir vajadzīgs JavaScript atbalsts. Lūdzu, ieslēdziet JavaScript savā pārlūkprogrammas iestatījumos.

Esta página da web requer JavaScript para funcionar corretamente. Por favor, ative o JavaScript nas configurações do seu navegador.

Deze webpagina vereist JavaScript om correct te functioneren. Schakel JavaScript in uw browserinstellingen in.

Ta strona wymaga obsługi JavaScript, aby działać prawidłowo. Proszę włączyć obsługę JavaScript w ustawieniach przeglądarki.

Laman web ini memerlukan JavaScript untuk berfungsi dengan betul. Sila aktifkan JavaScript dalam tetapan pelayar anda.

Halaman web ini memerlukan JavaScript untuk berfungsi dengan baik. Harap aktifkan JavaScript di pengaturan browser Anda.

เว็บไซต์นี้ต้องการ JavaScript เพื่อทำงานอย่างถูกต้อง โปรดเปิด JavaScript ในการตั้งค่าบราวเซอร์ของคุณ

Bu web sayfasının düzgün çalışması için JavaScript gereklidir. Lütfen tarayıcı ayarlarınızda JavaScript'i etkinleştirin.

Trang web này yêu cầu JavaScript để hoạt động đúng. Vui lòng kích hoạt JavaScript trong cài đặt trình duyệt của bạn.

Эн вэб хуудас нь зөв ажиллахын тулд JavaScript дэмжлэг авах шаардлагатай. Таны броузерын тохиргоонд JavaScript-ийг идэвхжүүлнэ үү.

ဒီဝန်ဆောင်မှုစာမျက်နှာကိုမှားယွင်းရန် JavaScript ကိုလိုအပ်ပါ။ သင့်ရဲ့ဘောဒီကိုပြင်ဆင်ရန် JavaScript ကိုဖွင့်ပါ။

ບໍ່ສາມາດເຮັດວຽກເວັບໄຊນີ້ໄດ້ຖ້າບໍ່ມີການສະຫລັບ JavaScript. ກະລຸນາໃຊ້ການຕັ້ງຄ່າຂອງເວັບໄຊໃຫ້ເປີດ JavaScript ກ່ອນ.

ទំព័រវេបសាយនេះត្រូវការ JavaScript ដើម្បីដំណើរការប្រើប្រាស់បានល្អ។ សូមបើក JavaScript នៅក្នុងការកំណត់របស់អ្នកក្នុងក

  Taivano patirtis vystant elektroninį verslą – ... - Taipei Mission in the Republic of Latvia 駐拉脫維亞臺北代表團 :::
:::

Taivano patirtis vystant elektroninį verslą – puikus pavyzdys ir Latvijai

Didelis greitis ir puikiai jam pritaikyti technologiniai sprendimai. Būtent tokį įspūdį sudaro Taivanas vos išlipus iš lėktuvo šalies sostinės – Taipėjaus oro uoste ir susidūrus su miesto transportu. Aplinkybės, dėl kurių greitis užduoda kasdienio gyvenimo ritmą daugeliui šios šalies žmonių, ir laikas, kurio kaina – aukso vertės, paskatino Azijos šalies gyventojus vystyti įvairiausius elektroninio verslo modelius, apie kuriuos verta susimąstyti ir Latvijai.

Statistiniai duomenys nedviprasmiškai byloja apie dinamišką Taivano augimą ir ekonominį potencialą: 23 mln. gyventojų ir BVP, kurį sudaro 523 mlrd. JAV dolerių, suteikia Taivanui stabilumą bei teisę vadintis Azijos ekonomikos sunkiasvoriu. Geriausias Taivano internetinio verslo apibūdinimas, apie kurį neseniai sužinojau šioje šalyje vykusiame elektroninės prekybos seminare – paprasčiausia statistika:  Taivane yra 17,6 mln. interneto vartotojų, bendra interneto rinkos dalis siekia 34 mlrd. JAV dolerių, 40 % prekybos sandorių internetu vyksta su užsienio klientais. Dauguma trisdešimtojo gimtadienio dar neatšventusių Taivano gyventojų  apsiperka internetu, 45 % vartotojų naudojasi tiesiogine pardavimų platforma, o 25 % apsiperka per „Facebook“. Taivanas užima trečią vietą pasaulyje pagal internetinio verslo modelių naudojimą ir plėtrą, nusileisdamas tik JAV ir JK.

Greitis ir patogumas

Atsižvelgiant į Taivano geografinę padėtį, didelę dalį internetinių sandorių sudaro sandoriai su artimiausia kaimyne – Kinija. Tačiau elektroninė prekyba šiame Azijos regione, be Kinijos, apima dar ir tokias šalis kaip Pietų Korėja, Japonija, Malaizija, Singapūras, Filipinai ir Taivanas. Taivano internetinės prekybos verslas turi savo specifinių bruožų ir tam tikrų privalumų. Pavyzdžiui, nusprendęs įsigyti prekę internetu ir užsakydamas ją iš Taipėjaus, klientas gauna garantiją, kad prekė bus pristatyta per 6 valandas. Tačiau užsakant prekę, tarkim, iš Taivano pietuose esančio miesto – Gaosiongo,  prekė į paskirties vietą garantuotai pateks per 24 valandas. Įdomiausia, kad šie terminai – ne popieriuje įrašyti, o realiai taikomi praktikoje. Toks greitas pristatymas įmanomas ne tik puikios logistikos sistemos, bet ir itin atsakingų šiame versle dirbančių darbuotojų dėka. Taivano logistikos įmonės tobulai prisitaikė prie interneto amžiaus, o stambiausios internetinės parduotuvės turi savo logistinę bazę.

Viena iš Taivano išskirtinių elektroninės prekybos tendencijų – vartotojų galimybė pasirinkti, kad jų prekės būtų pristatomos į jiems artimiausią parduotuvę. Tai sutaupo laiko, o prekės gavėjas neprivalo būti namuose pristatymo metu. Be to, galėdami internetu užsakytas prekes gauti greta savo namų esančioje parduotuvėje, gyventojai gali ir joje apsipirkti, įsigydami kitas jiems reikalingas prekes. Svarbu ir tai, kad tokiose parduotuvėse galima grynaisiais atsiskaityti už internetu įsigytas prekes. Latvijai irgi verta susimąstyti apie galimybes pritaikyti tokį verslo modelį, ypač Rygoje, kur jis atvertų naujas verslo galimybes smulkioms parduotuvėlėms, kurių klientai dažniausiai gyvena kaimynystėje.

Bereikalingos grandies apėjimas

Dar vienas svarbus Taivano elektroninės prekybos aspektas – vartotojų naudai sutrumpinta tarptautinės prekybos grandinė. Pagal tradicinį eksporto modelį vienos rūšies prekės gabenamos konteineriuose į galutinį paskirties punktą, kur jos išskirstomos keliems prekybos arba verslo centrams. Tačiau yra ir naujas internetinių parduotuvių taikomas modelis, kuriame tarpininkas iš viso nedalyvauja. Iš esmės vartotojai patys numato, kokios prekės bus kraunamos į konteinerį. Be to, viename konteineryje tokiu atveju gabenamos įvairios, o ne vienos rūšies, prekės. Tai mažina kainas patalpų nuomai ir neparduotų prekių pardavimui. Šis modelis naudingas ir gamintojams, nes jiems nebereikia gaminti prekių nežinomam vartotojų kiekiui. Jie gamina tik konkretiems vartotojams, apie kurių skaičių yra informuojami iš anksto. Šis modelis, pagal kurį prekės keliauja iš gamintojo tiesiai į logistikos įmonę, o iš jos gabenamas tiesiai vartotojui, yra itin pravartus mažoms valstybėms. Jis padeda didinti eksportą, nes suteikia smulkiam verslui papildomų galimybių prekiauti savo prekėmis užsienio rinkose. Pavyzdžiui, Latvijos maisto produktų gamintojai galėtų pakrauti vieną eksportui skirtą konteinerį kelių rūšių produktais, kuriems gabenti reikalinga ta pati konkreti saugojimo temperatūra. Kitas galimas sprendimas – gabenant prekes laivu, į vieną krovinį pakrauti kelių smulkių namudininkų pagamintas prekes, žinoma, tam naudojant bendrą interneto platformą. Latvijai tai atvertų naujas galimybes, kurias puikiai įkūnytų žodžiai „iš mažos šalies – išdidžiai per pasaulį.“

Verta bendradarbiauti

Kaip žinote, Taivano ekonomika – viena sparčiausiai augančių Pietų Azijoje. Tai būtų neįmanoma, jei Taivanas glaudžiai nebendradarbiautų su Kinija. Šios šalys turi daug bendrumų, įskaitant šeimos ryšius, tradicijas, verslo ir politinius įsipareigojimus. Tačiau negalima paneigti rimtų demokratiškojo Taivano pastangų ir pasiekimų skatinant Kinijos plėtrą. Taivanas – tarsi Kinijos jaunėlis brolis, kuris skatina lėtesnę Azijos ekonominę gigantę – Kiniją – sparčiau stumtis į priekį. Mano įsitikinimu, tai prisidėjo prie sparčios abiejų valstybių ekonominės plėtros. Latvijos ekonomikos politikoje daugiausia dėmesio kol kas skiriama Kinijai. Tačiau bendradarbiavimas su Taivanu – vienu iš didžiųjų Azijos ekonomikos sunkiasvorių – yra puiki galimybė mums plėtoti savo ekonominį potencialą, įskaitant elektroninę prekybą.